Sardínia je skvelou destináciou nie len na letnú dovolenku. Veľa turistov sem cestuje práve za krásnymi plážami, tyrkysovým morom či skvelým jedlom. Hovorí sa, že na Sardínií sú tie najkrajšie pláže a more v celej Európe a častokrát sa tak prirovnáva ku Karibiku. Strávil som tu 8 dní a prešiel som ostrov od juhu až na sever. Veľkou výhodou, ak cestuješ na Sardíniu je rýchly a krátky let priamo z Bratislavy s Ryanairom. Za necelé dve hodinky som už vystupoval v severnom letovisku ostrova v meste Alghero.

Ako sa dostať na Sardíniu?

Najlepším a najrýchlejším spôsobom, ako sa dostať na Sardíniu je letecky z Bratislavy do Alghera. Ponuka letov je široká a výber je len na tebe. Ja som si za spiatočnú letenku počas letnej sezóny zaplatil do 150€. Mimo sezóny si vieš spiatočnú letenku kúpiť aj do 50€. Z bratislavského letiska sa lieta len do už spomínaného Alghera, ale napríklad zo Švechatu sa vieš dostať priamym letom aj do iných sardínskych miest, akými sú Cagliari alebo Olbia.

Cez akú spoločnosť si požičať auto na Sardínií?

Na toto si treba dávať veľký pozor! My sme si auto začali riešiť už niekoľko týždňov pred príletom do Alghera cez Booking. Rozhodol som sa pre jednu z najlacnejších možností, ktorá mi bola ponúknutá cez spoločnosť TargetRent (Fiat 500 za cca 400€ na 7 dní – to znie ako dobrý deal, však?). Pri vypĺňaní údajov cez online formulár som vyplnil svoje meno, ako meno hlavného šoféra. V podmienkach bolo zmienené, že je potrebné vlastniť aj kreditnú kartu, ako je tomu už zvykom pri vypožičaní si auta v zahraničí. Taktiež tam bolo spomenuté, že meno na karte sa musí zhodovať s menom šoféra. Keďže ja nevlastním kreditku, tak som pri rezervácií zadal kreditku, ktorá je na meno mojej priateľky. Po prílete do Alghera sme našli spoločnosť TargetRent na parkovisku pred letiskom. Po odovzdaní dokladov (vodičský preukaz, občiansky preukaz a kreditná karta) si pracovníčka spoločnosti všimla, že sa meno šoféra nezhoduje s menom na kreditnej karte. Hneď nám začala robiť problémy, že meno na kreditnej karte sa musí zhodovať s menom šoféra a pokiaľ ja, ako šofér nemám písanú kreditnú kartu na moje meno, nemôže nám odovzdať auto. Skúšali sme to vyriešiť takým spôsobom, že teda na mieste zmeníme meno šoféra na priateľku, ale to sa vraj nedalo, keďže sme rezerváciu robili online. Jediný spôsob, ako nám dajú auto bol ten, že použijeme moju debetnú kartu. Ale keďže je to debetná karta a nie kreditná, musíme si doplatiť dodatočných 315€. Ďalšou možnosťou bolo úplne stornovanie, ale platili by sme za to pokutu a ostali by sme bez auta, ktoré by sme si na mieste museli hneď riešiť cez inú spoločnosť, čo nám taktiež neprišlo ako vhodné riešenie. Po približne asi 15 minútovej debate s pracovníčkou, či sa vieme ešte nejako inak dohodnúť sme dospeli k záveru, že jediná možnosť, ako dostaneme naše auto je použiť moju debetnú kartu za 315€ doplatok. Neostávalo mi nič iné, než zaplatiť tých 315€, čo v nám v konečnom dôsledku predražilo auto z pôvodne zaplatených 400€ na niečo cez 700€. A navyše, nedali nám ani Fiat 500, pretože ho vôbec nemali v ten deň k dispozícií (aj keď cez online rezerváciu bolo jasne napísané, že ho dostaneme). A ako alternatívu sme dostali Lanciu Ypsilon bez klimatizácie. Za finálnu cenu 715€ to bolo veľké sklamanie hneď na začiatok výletu. Potom sme si cez Google prečítali niekoľko recenzií o danej spoločnosti a takmer všetky boli negatívne, pretože ľudia sa sťažovali, že im táto spoločnosť dala zaplatiť rôzne dodatočné poplatky. Ak cestujete na Sardíniu, nikdy sa nerozhodnite pre spoločnosť TargetRent, ale najprv si prečítajte všetky možné recenzie a rozhodnite sa pre tú správnu voľbu, aj keď nemusí byť tá najlacnejšia.

Čo vidieť v Cagliari a jeho okolí?

  • mestská pláž v Cagliari – Spiaggia del Poetto 🏖️
  • Costa Rei – pláž Spiaggia di Costa Rei 🏖️
  • Villasimius – pláž Spiaggia di Porto Giunco 🏖️
  • Chia – pláž Su Giudeu 🏖️
  • mesto Cagliari

Po vypožičaní auta na letisku v Alghere sme hneď vyrazili na juh ostrova. Dovolenku na Sardínií sme odštartovali v hlavnom meste Cagliari. Mesto, nachádzajúce sa na samotnom juhu je z Alghera vzdialené približne 3 hodiny autom. Veľmi sme si užili aj samotnú jazdu cez stred ostrova, pretože sme častokrát prechádzali cez krásnu, zelenú prírodu, ktorá nám miestami často pripomínala tú slovenskú. Sardínia je naozaj veľká a niet sa čomu čudovať. Je to druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori po Sicílií. Po príchode do mesta sme sa ubytovali v apartmáne Mapi’s Rooms v blízkosti centra mesta. A bola to skvelá voľba! Krásny, moderný apartmán v pešej dostupnosti do centra s terasou a výhľadom na historickú časť mesta bol správny výber.

Mestská pláž – Spiaggia del Poetto 🏖️

Priamo v Cagliari sa nachádza 8 kilometrov dlhá pláž Spiaggia del Poetto, ktorá sa tiahne až k mestu Quartu Sant’Elena. Celá táto pláž je dostatočne široká s krásnym pieskom a čistou vodou. Vstup do mora je ideálny aj pre deti, keďže morské dno je zo začiatku plytké. Taktiež je to skvelým miestom na prechádzky či bicyklovanie. Veľkou výhodou pláže je, že sa nachádza v blízkosti Cagliari a tak sa k nej najrýchlejšie dostaneš buď autobusom alebo autom. Nachádza sa pri nej aj veľké parkovisko, ktoré je zadarmo a bez problémov tam zaparkuješ. Pešo je to na pláž z mesta takmer hodinu.

Spiaggia del Poetto

Hneď vedľa pláže Poetto sa nachádzajú aj soľné jazerá s plameniakmi v krásnom prírodnom parku Molentargius. Určite sa ich tu zastav pozorovať, je to skvelý zážitok.

Costa Rei – pláž Spiaggia di Costa Rei 🏖️

Len približne hodinku cesty autom smerom na východ od Cagliari sa nachádza mestečko Costa Rei s krásnou dlhou plážou. Pláž a more sú tu krajšie, ako v Cagliari na Poetto. Problém sme mali len so zaparkovaním auta, keďže sme sem prišli až okolo obeda a tak sme museli zaparkovať na platenom parkovisku. Ak by sme prišli skôr, možno by sme zaparkovali niekde v uličkách zadarmo.

Hneď na tejto pláži som pochopil, prečo sa o Sardínií hovorí, že je európskym Karibikom. Krajšie sfarbenie mora som v Európe snáď ešte nezažil (aj keď Cyprus môže tomu Sardínií z časti konkurovať). Priezračne čisté a tyrkysové Tyrrhenské more a ten biely piesok jednoznačne stáli za to! Je to tu fakt nádherné. Určite toto miesto pri návšteve Sardínie nevynechaj.

Costa Rei - pláž Spiaggia di Costa Rei

Villasimius – pláž Spiaggia di Porto Giunco 🏖️

Za približne pol hodinku smerom na juh sme sa z Costa Rei presunuli na pláž pri meste Villasimius ešte v ten istý deň. Nachádza sa pri nej aj veľké parkovisko, kde bez problémov zaparkuješ, ale zaplatíš si za to.

Túto pláž si zamiluješ vďaka jej očarujúcej, krištáľovo čistej vode a jemnému bielemu piesku. Za plážou nájdeš aj veľké jazero Notteri, ktoré je domovom pre plameniaky a iné vtáky. Pobrežie tejto pláže bolo ale o čosi trochu viac veterné, ale tá krásna tyrkysová farba mora ti to všetko vynahradí. Pláž je za mňa jedna z najkrajších na ostrove a tak si určite nájdi čas, aby si sem zavítal aj ty.

Villasimius - pláž Spiaggia di Porto Giunco

Chia – pláž Su Giudeu 🏖️

Počul som, že ďalšou krásnou plážou blízko Cagliari je pláž Su Giudeu pri mestečku Chia. Keďže sme mali auto, tak presun po ostrove nebol žiadny problém. Len približne po hodinke jazdy smerom na juh od Cagliari sme dorazili na miesto. Parkovanie bolo opäť spoplatnené, ale to je na Sardínií bežná vec.

Chia - pláž Su Giudeu

Oblasť Chia sa môže pochváliť jednými z najkrajších pláží na celom ostrove a môžem to len potvrdiť. Ten biely piesok s krištáľovo-tyrkysovým morom bolo asi to najkrajšie, čo som na Sardínií spomedzi pláži videl. V tesnej blízkosti sa v mori nachádzajú aj fotogenické skalnaté útvary.

Pri pláži nájdeš aj rôzne bary a reštaurácie, kde sa môžeš dobre naobedovať. Taktiež si tu môžeš vypožičať lehátka alebo zakúpiť slnečník, slnečné okuliare, klobúky či rôzne pomôcky na vodné športy od lokálnych predajcov.

Chia - pláž Su Giudeu

Čo robiť a vidieť v Cagliari?

Cagliari je hlavné a zároveň najväčšie mesto Sardínie a je dominantou južnej časti ostrova. Ponúka mnoho aktivít, vďaka ktorým je obľúbeným miestom nie len pre turistov, ale aj pre domácich. Cagliari som si veľmi obľúbil najmä preto, že v meste som stretával veľmi veľa domácich. Mesto nebolo až tak preplnené turistami, čo mu dodávalo skvelú, taliansku atmosféru.

Medzi moje najobľúbenejšie miesta určite patrí štvrť Castello, kde nájdeš aj panoramatickú terasu nad baštou Saint Remy. Odtiaľ budeš mať asi tie najkrajšie výhľady na mesto. A ako bonus si tu môžeš spraviť naozaj pekné fotky. Okrem toho tu nájdeš aj katedrálu, hradby, veže či krásne miesta na panoramatické výhľady. Ak sa budeš prechádzať úzkymi uličkami štvrte Castello, pocítiš pravú históriu mesta.

Hneď pod terasou sa nachádza bašta St. Remy, ktorá pochádza ešte z čias 19. storočia. Tvorí jednu z najhlavnejších dominánt mesta a je zdobená stĺpmi v korintskom štýle. Nemožno si nevšimnúť obrovské mramorové schodisko, ktorým sa dostaneš priamo až k terase.

Ak vystúpaš schodiskom na panoramatickú terasu, tak sa za pár minút vieš dostať aj k hlavnej rímskokatolíckej katedrále Santa Maria v Cagliari. Nájdeš ju aj pod názvom Duomo, je sídlom arcibiskupa a bola postavená už v 13. storočí. Vstup do katedrály je zadarmo.

Ak za katedrálou prejdeš úzkymi uličkami, dostaneš sa na mini terasku, odkiaľ budeš mať najkrajší výhľad na mesto.

No čo povieš, výhľady môžu byť, že?

Cagliari

Stále sa nachádzame v štvrti Castello, kde nájdeš aj vežu s názvom Torre dell’Elefante. V preklade Slonia veža je jedným zo symbolov mesta, bola postavená v 14. storočí z vápenca, meria až 30 metrov a názov dostala podľa malého slona, ktorý zdobí jednu z jej strán. V historických časoch bola súčasťou mestského opevnenia a slúžila na ochranu mesta pred útokmi nepriateľov. Môžeš sa do nej dostať aj za malý poplatok vo výške 3€. Naskytnú sa ti odtiaľ krásne pohľady na mesto.

Kam sa ísť najesť v Cagliari?

Jednoznačne do typickej reštaurácie s cestovinami! Tú najlepšiu sme našli asi 5 minút pešo od nášho ubytka a volá sa 140 Grammi – Via Pessina Cagliari.

Za približne 15€ si kúpiš obrovskú porciu rôznych druhov cestovín z ktorej sa s prehľadom najedia aj 3-4 ľudia. Tá chuť cestovín bola neskutočne dobrá, ťažko opísateľná slovami. A keď si ako dezert dáš ešte tiramisu, tak ti garantujem, že lepšiu sladkú bodku si po jedle fakt nemal. K večeri sme si dali aj víno, ako sa v Taliansku patrí a sluší.

A ak ti ostane ešte miesto na zmrzku, tak určite zamier do I Fenu gelateria e pasticceria. Na Google má cez 1100 hodnotí a 4.6 hviezdičiek. Pri tom širokom výbere veganských, ale aj klasických mliečnych zmrzlín sa poriadne zapotíš, ale nech si vyberieš akúkoľvek príchuť, určite svoje rozhodnutie neoľutuješ. Je to jedna z najlepších zmrzlín, ktorú som kedy jedol.

Čo vidieť v Alghere?

Po štyroch dňoch strávených na juhu ostrova v Cagliari a jeho okolí sme zavítali na opačný koniec ostrova na sever do mesta Alghero. Presne približne v polovičke cesty sme si spravili krátku zachádzku na pláž v meste Cabras v blízkosti mesta Oristano. Pláž „Is Arutas“ mala vysoké hodnotenia na Google a tak očakávania boli celkom veľké. Ale keďže sme na Sardínií, tak som vedel, že aj táto pláž bude krásna presne tak, ako všetky ostatné.

Pláž je známa najmä tým, že mini kamienky zmiešané s pieskom pripomínajú ryžu. Hneď pri pláži sa nachádza aj reštaurácia a veľké platené parkovisko. More bolo, ako ináč azúrovo-tyrkysovo modré, ale na to som si už na Sardínií zvykol. Celkom nás prekvapili väčšie vlny, ale na západnej strane ostrova viac fúkalo. Vstup do mora nie je veľmi pre malé deti, pretože morské dno bolo hneď hlboké. Ináč pláž veľmi super!

Pláž "Is Arutas"

Za približne dve hodinky z pláže sme sa ocitli v Alghere. Dočítal som sa, že Alghero je desiate najnavštevovanejšie mesto v celom Taliansku a čosi na tom pravdy bude. Oproti Cagliari bolo Alghero úplne preplnené turistami. Je to oveľa viac turistické mesto, ako už spomínané Cagliari na juhu ostrova.

Ubytovaní sme boli v apartmáne B&B Sea and Sardinia. Tento apartmán ale veľmi neodporúčam, pretože to „Sea“ sa do názvu dostalo asi len omylom, pretože žiadny výhľad na more sme nemali. Ale možno to znamená niečo iné, kto vie. Bývali sme na prízemí a tak sme počuli každý ruch ulice. A navyše, izba nám neprišla vôbec čistá. V cene sme mali aj raňajky, ale žiadne švédske stoly nečakaj. Od hostiteľa sme každé ráno dostali raňajky v podobe džúsu, ovocia, jedného muffinu alebo croissantu. Si v Taliansku, takže takéto raňajky sú bežné. Pán domáci bol ale veľmi milý, skvelo sa s nami porozprával a aj poradil, čo vidieť a navštíviť v Alghere a jeho okolí. Ubytovanie by som ti ale odporúčal pozrieť bližšie k centru mesta, ale priplatíš si za to. Osobne si myslím, že vo všeobecnosti tie vysoké ceny nezodpovedajú kvalite ubytovania.

Prvý večer sme hneď zavítali do mesta. Centrum mesta je dosť malé a mali sme ho prejdené za približne dve, tri hodinky. Jeho hlavnou pamiatkou je katedrála, ktorí vytŕča nad mestom. Mesto je postavené na skalnom výbežku, je obklopené krásnymi hradbami a preplnené úzkymi uličkami. Celkom ma prekvapilo to, koľko tam bolo turistov. Chápem, že bol vrchol letnej sezóny a tak uličky boli preplnené turistami, ale toto bol masaker. Tomu sa prispôsobili aj miestne reštaurácie, ktoré boli zbytočne predražené. Za klasickú porciu cestovín vhodnú pre jednu osobu si zaplatíš aj 15 až 20€.

Alghero je známe tým, že sa v ňom nachádzajú takmer neporušené hradby. Sú venované rôznym známym moreplavcom, akými sú napríklad Krištof Kolumbus či Fernando Magalhães.

Pri potulkách mestom určite narazíš aj na prístav, ktorý je typický pre Alghero.

Prístav je skvelým miestom, kde si môžeš spraviť krásne fotky pri zapadajúcom slnku.

západ slnka v Alghere

Mesto je naozaj stvorené pre milovníkov západov slnka. Každý večer sme dostali bohatú dávku gýčových pohľadov.

Alghero a jeho hlavnú časť mesta pri hradbách sme mali pochodenú za jeden večer aj so zástavkou na večeru. Ak budeš v Alghere, určite zavítaj na focacciu do reštiky Focacceria Milese. Stála jednoznačne za to! Nájdeš ju hneď v blízkosti prístavu.

Ktoré pláže navštíviť pri Alghere?

Priamo v meste pri prístave sa nachádza mestská pláž Spiaggia del Lido di Alghero. Keďže je to pláž pri prístave, voda tam nebola úplne najčistejšia a navyše aj zapáchala. Preto ti odporúčam sadnúť do auta a vycestovať približne hodinku autom za plážami na sever od Alghera.

Jednou z najznámejších pláži na ostrove je určite La Pelosa (Stintino), ktorá je od Alghera vzdialená približne hodinku autom smerom na úplný sever. Čo je ale nevyhnutné a potrebné vedieť pred návštevou je to, že je potrebná online rezervácia a lístky na ňu si musíš rezervovať vopred minimálne 48 hodín cez online webstránku. Vstup je navyše aj spoplatnený na 3,5€. Celkom komplikovaný spôsob, ako sa dostať na pláž, že? Nám sa ale lístky nepodarilo si rezervovať, keďže počas sezóny je to dosť veľký problém a počet miest je obmedzený. Dozvedel som sa, že len pár metrov od tejto pláže je pláž s názvom Pelosetta, kde nie je potrebná žiadna online rezervácia a navyše je zadarmo. Tak sme sa skoro ráno vybrali práve tam.

Nájsť voľné miesto na parkovanie bola celkom výzva, aj keď sme tam prišli už pred obedom. Parkovanie je spoplatnené na 3€ za hodinu, takže za niekoľko hodín strávených na tejto pláži si pekne zaplatíš. Platiť môžeš buď cez appku EasyPark alebo priamo na mieste v parkovacom automate. Z kopca kde sme parkovali sme sa k pláži dostali za pár minút.

Ako môžeš z fotiek vidieť, pláž je kompletne kamenistá. Vedľajšia pláž La Pelosa je piesková, ale tam si musíš spraviť vopred online rezerváciu, ako si sa už dočítal. A navyše, La Pelosa je veľmi malá pláž na ktorej sa budeš tlačiť s ostatnými turistami. Keď som z diaľky videl, koľko ľudí sa na nej v ten deň nachádzalo, tak som bol úprimne rád, že sme tam nešli.

Preto odporúčam aj tebe, aby si zvolil radšej Pelosettu pred La Pelosou. Nebudeš platiť vstup, nemusíš si vopred online rezervovať miesto a zážitok budeš mať rovnaký. Jediný rozdiel je ten, že budeš ležať na kameňoch. Preto ti odporúčam, aby si so sebou zobral aj karimatku.

pláž Pelosetta

Z pláže vieš veľmi rýchlo preplávať aj na mini ostrov, na ktorom sa nachádza kamenná veža, ktorá bola postavená v 70. rokoch 16. storočia a slúžila na obranu Sardínie pred inváziou. Odporúčam ti ale vziať so sebou aj topánky do vody, pretože povrch na tom ostrovčeku je dosť kamenistý. Ja som po ňom kráčal bosý a miestami to fakt nebola zábava. Práve s touto vežou v pozadí si vieš spraviť tie najtypickejšie fotky z tejto pláže.

pláž Pelosetta

Na pláži sme strávili približne 4 hodiny a úplne nám to stačilo. Vezmi si so sebou aj šnorchlovacie pomôcky, pretože v mori uvidíš veľa pekných rýb. A farba mora bola ako ináč, neskutočne krásna, tyrkysovo-azúrovo modrá.

Cestou naspäť do Alghera sme sa zastavili pri jaskyniach Grotte di Nettuno. Tie sa nachádzajú na severozápadnom cípe ostrova, len niekoľko minút autom od Alghera. Tieto jaskyne boli objavené už v 18. storočí a nachádzajú sa pod skalou Cappo Caccia a sú považované za najväčšie podmorské jaskyne v Stredozemnom mori. Dostať sa k nej môžeš dvoma spôsobmi a to buď na loďke alebo autom zaparkuješ na parkovisku a do jaskyne pôjdeš pešo dolu schodmi, ktorých je až 656! Nezabudni si ale online rezervovať vstup na konkrétny deň a čas na tejto stránke. Vstupné je 14€ na osobu.

Odporúčam ti sem prísť doobeda, kedy nie je vonku ešte taká horúčava. My sme tu prišli o 16:00 a celý čas, ako sme kráčali po tých 656 schodoch dole k jaskyni na nás pražilo slnko. Poviem ti, že to bola dosť makačka. A to hlavne vtedy, ako sme museli tie schody vyšliapať naspäť hore. Do jaskyne nás púšťali v skupinkách podľa toho, na ktorý časový slot sme mali kúpený vstup.

Po zdolaní všetkých 656 schodov sme sa konečne dostali dole k jaskyni, ktorá sa nachádza pod skalou pri hladine mora. Počkali sme, kým celá naša skupina dorazí a so sprievodcom sme začali objavovať jaskyňu. V tejto tour bol zahrnutý aj výklad po anglicky. Celá táto prehliadka trvala približne 30 minút. Bol to skvelý zážitok vidieť tak obrovskú jaskyňu pod skalou. Viac ma ale uchvátila samotná cesta do jaskyne, ale aj jaskyňa bola krásna.

Ďalšou plážou, ktorú sa oplatí pri Alghere navštíviť je pláž Spiaggia di Ezzi Mannu. Tu nájdeš v blízkosti pláže Pelosetta a nachádzajú sa na nej taktiež kamienky podobajúce sa na ryžu. Nájdeš tu aj bufet so super občerstvením a veľké parkovisko, ktoré je bezplatné.

Čo vidieť v Castelsardo?

Len približne hodinku cesty autom na severovýchod od Alghera sa nachádza malebné mestečko s hradom na kopci, kam by si mal určite zavítať aj ty. Castelsardo sa nachádza hneď pri brehoch Stredozemného mora a pri dobrej viditeľnosti môžeš odtiaľ dovidieť až na Korziku. Toto krásne historické miesto si ťa zaručene získa a zamiluješ si to tu presne tak, ako ja.

Určite odporúčam zavítať na hrad, kam sa dostaneš za pár drobných. Z hradu sa ti naskytnú nádherne výhľady na okolie a more. My sme sem prišli pred západom slnka a tie pohľady boli fakt neskutočné. V cene máš aj prehliadku múzea košikárstva a iných remesiel, ktoré sa nachádzajú priamo na hrade.

Z hradu sme zišli nižšie ku kostolnej veži. Prechádzali sme cez krásne úzke uličky mesta, ktoré boli plné reštaurácií a tak sme sa v jednej zastavili na večeru. Ja som si dal cestoviny malloreddus (malé sardínske gnocchi), ktoré sú typické pre Sardíniu.

Na západ slnka sme po večeri zišli ku kostolnej veži, odkiaľ sa nám naskytli tie najkrajšie výhľady. Romantika ako z toho najkrajšieho romantického filmu.

Oplatí sa cestovať na Sardíniu?

Za mňa určite áno. Tak krásne a čisté more a pláže v Európe možno nikde inde nenájdeš a môžem potvrdiť, že sa Sardínia právom nazýva európskym Karibikom. Všade nájdeš aj skvelé talianske jedlo a aj príroda je fakt pekná. Ak by som mal ešte niekedy sem cestovať, do Alghera by som už nešiel. Mesto je síce pekné, ale malé a budeš ho mať obehané za 3 hodinky. Navyše si tu celkom priplatíš za jedlá v reštauráciách a za ubytovanie. Určite maj k dispozícii aj auto, aby si mohol z Alghera vycestovať na okolité pláže, do jaskyne alebo do mesta Castelcardo na výlet. V Alghere nie je veľmi čo robiť a ani sa tam poriadne neokúpeš. A navyše je preplnené turistami. Od Alghera som nemal príliš nejaké očakávania, ale neohúrilo ma.

Určite by som ti radšej odporúčal vycestovať na juh ostrova do Cagliari a jeho okolia. Táto časť ostrova sa mi viac páčila. Dokonca aj pláže v tejto časti ma viac očarili, ako tie na severe. Cagliari bolo koncom augusta menej turistické ako Alghero a páčilo sa mi viac. Je to väčšie miesto a máš v ňom čo robiť. Nájdeš tu aj reštaurácie za lepšie ceny. Cena ubytovania je približne rovnaká, ako v Alghere. Taktiež ti odporúčam mať auto, aby si mohol za krásnymi plážami vycestovať do miest akými sú napríklad Chia, Costa Rei či Villasimius. A ak si navyše fanúšik futbalu, v Cagliari si môžeš naživo pozrieť zápas najvyššej talianskej ligy.

Dávaj si ale pozor na to, cez akú spoločnosť si budeš bookovať auto. Poriadne si predtým prečítaj recenzie, aby si sa nedostal do zbytočných problémov. Maj na pamäti aj siesty, ktoré sú typické pre Talianov. V poobedňajších hodinách sa na veľa miestach nenaješ, pretože reštaurácie majú počas siesty zatvorené. Taktiež sa priprav na to, že v doprave majú veľkých chaos a pri hľadaní tej správnej autobusovej zastávky sa môžeš dosť zapotiť. A ak zistíš správny čas odchodu autobusu, tak klobúčik dole.

Categories:

Tags:

No responses yet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *